Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

tiistai 12. helmikuuta 2013

Elämäsi tilaisuus; kysy sydänspesialistilta!

Kyllä, Nousukunnon lukijoita hemmotellaan ensi viikolla, sillä allekirjoittanut pääsee kuuntelemaan sydänspelialistin private -luentoa. Tarkoituksena on haastatella OYS:ssa (Oulun Yliopistollinen keskussairaala) työskentelevää Tuomas Peltosta. Alla Tuomaksen esittely:

Liikunta on myös sydänlihaksen treeniä

Miten sinun sydämesi voi? Treenaatko kehosi tärkeintä lihasta oikein? Miten sydänlihasta "venytellään" ja kuinka pitkä on sen huoltoväli? Mitä terveysvaikutuksia voimailulla on? Entä kestävyysurheilulla? Miten arkiliikkujan tulosten parantaminen sujuu sujuu sydämen kannalta?
Länsimaisessa kilpailuyhteiskunnassa jokainen haluaa olla timmissä, nopeasti ja tehokkaasti. Seurauksena voi olla alle 30-vuotias kehonrakentaja uupumuksen takia päivystyksessä. Ladon oven kokoisen, omaksi ilokseen voimailleen nuoren miehen oireiden taustalta löytyi sydämen vajaatoiminta. Syynä ei ollut kaurapuuro.

Sydänspesialistin sanoin

Tutkijatohtori Tuomas Peltonen (LT, KTM) on oululainen syndänlihasspesialisti.
Tuomas Peltosen 1999 alkanut ura sydäntutkijana Oulun yliopiston farmakologian laitoksella toimii vankkana tieteellisenä taustana asiantuntemukselle. Kliininen kokemus Oulun Yliopistollisen sairaalan yhteispäivystyksessä 10 vuoden ja n. 22 000 potilaan pohjalta takaa ehtymättömän esimerkkikaartin siitä, miten sydäntä kannattaa kuormittaa ja miten sitä ei pidä tehdä.
Kahden pienen lapsen isänä ja pitkää päivää paiskivan vaimon rakkaana aviomiehenä Peltonen osaa hyvin rationaalisista lähtökohdista ottaa huomioon ne liikkumisen edellytykset, mitkä kullakin on. Elämää ei useinkaan voi pyhittää liikkumiselle.

Lähetä Sinua kiinnostava kysymys...

Kuten otsikossa lupasin, voit päästä vaikuttamaan ensi viikon Nousukunto -blogin sisältöön lähettämällä kysymyksen Tuomakselle. Voit laittaa tämän viestin kommentointi -kenttään kysymyksen (tai pari), niin esitän kysymyksen Tuomakselle. Kysymyksiä voit lähettää myös allekirjoittaneelle osoitteeseen: lasse.seppanen(at)trainer4you.fi

Sydämellisin terveisin,

Lasse

4 kommenttia:

  1. Kysymys: Voiko ylikunnon seurauksena "puhjeta" vuosia kestävä päivittäinen eteisvärinärytmihäiriö esim. jos ylikunto on ollut seurausta jatkuvasti yksipuolisesta liian kovaa ja kovilla sykkeillä harjoittelusta, sekä harjoittelun ja levon (ehkä myös ravinnon ja nesteen) vääristä suhteista muutenkin haastavassa elämäntilanteessa?
    Toinen kysymys; Miksi niin usein esim. kestävyysurheilijat kärsivät rytmihäiriöistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi,

      kiitos loistavista kysymyksistä! Heti tuli mieleen muutamia kohderyhmiä, joilla mainitsemasi oireet ovat polttavia puheenaiheita.

      Katsotaan mitä Tuomas kysymyksiin vastaa :)

      T: Lasse

      Poista
  2. Mistä tietää, milloin vetää liian paljon liian nopeasti? Siis jos ei ole laitteita palautumisseurantaan. Voiko ilman flunssaa vetää sydämen rikki harjoittelulla? Mikä on liikaa, mikä vaarallista?

    En tarkoita voimadopingin tai piristeiden avulla treenaamista vaan tilannetta, jossa ihan vaan intohimo urheiluun on kova.

    VastaaPoista
  3. Hyvä kysymys Ville ja uskon, että Tuomaksella on hyviä kokemuksillisia ohjeita nimenomaan flunssassa harjoitteluun.

    T: Lasse

    VastaaPoista