Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

perjantai 9. elokuuta 2013

Olkapään kuntoutusta

Meneillään on kolmas päivä onnettomuuden jälkeen. Kipu on ollut viimeisen vuorokauden ajan hieman
paria ensimmäistä päivää voimakkaampi. Varsinaisen kivun ja ac-nivelen lisäksi myös ympäröivät rakenteet alkavat ilmoitella toiminnallisista häiriöistä. Lukuistat ligamentit (nivelsiteet) sekä vajaa kolmekymmentä nivelen toimintaan vaikuttavaa lihasta kun eivät ole tottuneet siihen, että olkapää on stabiloitu paikalleen.


Diagnoosiksi röntgenin ja tutkimusten mukaan paljastui ac -nivelen (acromioclaviculaarinivelen) luksaatio eli sijoiltaanmeno. Kyseessä onkin tyypillinen pyöräilijän tai palloilulajien harrastajan ongelma.

Mustalla ympyröity ac -nivelen kohta, jossa siis luksaatio eli sijoiltaanmeno tapahtui. Sinisellä viivalla on havainnollistettu sijoiltaanmenon "vakavuus" eli solisluun asento röntgenissä. Solisluu nousi siis paksuutensa verran ylöspäin. Seuraavana päivänä luu oli laskeutunut ja "kelluva", jonka vuoksi leikkausta ei ainakaan tässä vaiheessa päätetty suorittaa.

Kuntoutuksen eteneminen


Kuntoutus etenee seuraavien kolmen vaiheen mukaan:

1. Tulehdusvaihe: Ensimmäiset 1-5 vuorokautta
2. Arpeutumisvaihe: 20 vuorokauteen saakka
3. Arven muokkaantumisvaihe: 21:stä vuorokaudesta jopa 12 kuukauteen saakka

Nyt ollaan siis menossa ensimmäisessä vaiheessa, jossa tulehdussolut hoitavat hommiaan, poistaen vaurio-alueelta kaiken ylimääräisen. Tässä vaiheessa liikehoito tähtää hyvin kevyeen –kivuttomaan – liikkeeseen. Kipu siis ohjaa liikeratoja.

Näillä siis mennään tällä hetkellä.

T: Lasse

1 kommentti:

  1. Mitään ei mennyt kuitenkaan rikki, se on hyvä asia. Tsemppiä paranemiseen (anteeksi kuulostaa kliseeltä)!

    VastaaPoista