Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

torstai 31. tammikuuta 2013

Triathlonistin hyvinvointireservi


Omassa harjoittelussani terveys, turvallisuus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat tärkeitä peruspilareita. Vaikka aika-ajoin tuleekin tehtyä harjoitteita, jotka koettelevat tuki-ja liikuntaelimistön kestävyyttä, en toistaiseksi ole vielä kertaakaan lähtenyt urheilemaan terveyttä vaarantaen. Uskon, että minulla on riittävä näkemys siitä, mitä esimerkiksi maastomaraton tai täysmatkan triathlon vaatii niveliltä, jänteiltä, lihaksilta, hermostolta, ruoansulatukselta, psyykeeltä sekä muilta tukirakenteilta. Olisi itse-asiassa aika uhkarohkeata lähteä vaarantamaan terveytensä pelkän itsensä ylittämisen riemusta.
Triathlonistin hyvinvointi ei kuitenkaan lepää pelkän fyysisen suorituskyvyn  varassa. Vaikka kuinka harjoittelisimme, voi hyvinvoinnin kokonaisreservi olla riittämätön sietämään harjoittelun, kilpailujen, työelämän sekä muun vapaa-ajan haasteita. No, mistä hyvinvoinnin kokonaisuus koostuu?
Biologinen, sosiaalinen ja kongnitiivinen reservi arjen voimavaroina
Biologinen reservi on voimavara, johon usein suuntaamme tietoiset voimavaramme. Biologinen reservi koostuu mm. fyysisestä aktiivisuudesta, unesta, ravitsemuksesta, geeneistä sekä perimästä. Osa hyvinvoinnin korteista on jaettu jo siinä vaiheessa, kun meidän tulevien triathleettien laskettua aikaa on vasta allakoitu. Se, mitkä kortit olen henkilökohtaisesti saanut, määrittää lähtökohdat sekä alttiusasteen hyvinvointia vaarantaville tekijöille. Voi olla niin, että vaikka kuinka liikkuisin optimaalisesti, voin saada sydäninfarktin minä päivänä tahansa. Voin vain myötävaikuttaa siihen, etten altista geenejäni aktivoitumaan sairauksien edistämiselle.
Voin toki myötävaikuttaa ja kasvattaa biologista reserviäni. Liikkumalla terveyttä edistävästi ja kuntoa ylläpitäen, ruokailen terveellisesti ja huoltamalla kehoani sekä aktiivisilla, että passiivisilla lihashuoltotoimilla teen parhaani biologisen hyvinvoinnin eteen. Jos haluaisin optimoida myös geenialttiuden vaaratekijöiden kampittamisen, lähettäisin veri –ja sylkinäytteen rapakon taakse laboratorioon, josta paluupostina tulee lista niistä terveydelle altistavista tekijöistä, joihin minun kannattaa kiinnittää huomiota sekä ravitsemuksessa että liikunnassa. Niiden perusteella voisin myös seurata tulevaisuudessa niitä muuttujia, jotka ovat vaaraksi terveydelleni.
Stressi, fyysinen kuormitus, väsymys sekä sairaudet koettelevat aika ajoin biologista reserviäsi. Seuraava kuva havainnollistaa hyvin biologisen reservin merkitystä.
Jos olet perusterve ja kohtuukuntoinen henkilö (wellness), johtavat reserviäsi koettelevat flunssat, työpaineet ja muut ”ylilyönnit” voimavarojesi hetkelliseen notkahtamiseen sickness –tasolle. Jos taas olet laiminlyönyt fyysistä hyvinvointiasi jo pidemmän aikaa, alttiutesi ja riskisi eri elintapasairauksiin on kohollaan ja stressitasosi ovat jatkuvasti kohollaan, on lähtötilanteesi sickness –tasolla. Tällöin hetkellinen notkahdus johtaa sairauksien kroonistumiseen, uupumiseen, masennukseen ja fyysiseen loukkaantumiseen tai rasitusvammaan.
Sosiaalinen reservi
Triathlon (erityisesti pitkät matkat) on usein yksinäisen suden elämänpolku. Koska harjoitukset ovat usein kestoltaan pitkiä, eikä nykypäivän haastavissa aikatauluissa onnistu aina saamaan treenikaveria mukaan harjoituksiin, on väistämättä haasteena sosiaalisten kontaktien katoaminen. Tässä vaiheessa huomautettakoon, että onpa se neuvolan täti ollut meidänkin perheen sosiaalisista kontakteista huolissaan, kun on kuullut meidän harrastuksista J. No, laatu korvaa  määrän tässäkin tilanteessa ja toisaalta sosiaalisuus on osa yksilöllistä tempperamenttiamme. Synnymme joko enemmän sosiaalisina tai vähemmän sosiaalisina. Tai jotain siltä väliltä. Sosiaaliset taidot ovatkin sitten taito, jota voidaan kehittää siitä huolimatta, olemmeko sosiaalisia vai emme.

No, pointtini on se, että kokonaisuudessaan heikot (laadullisesti ja määrällisesti) sosiaaliset suhteet voivat nakertaa  biologisen hyvinvoinnin reservistä siivun jos toisenkin. Triathleetit ovat usein tavoitteellisia tyyppejä. Tavoitteellisesti he säntäävät aamu-auringon vielä nukkuessa tempomaan uimahallin ovia päästäkseen kauhomaan klooria altaan päästä päähän. Tavoitteellisesti he säntäävät työnsä ääreen budjetoimaan, suunnittelupalavereihin, harrastustoimikunnan vuosisuunnitelmien tekoon ja iltamyöhään he sammuttavat otsalamppunsa työpöydän ääressä. Ja kun lapset on saatu nukkumaan niin trainerin rullat alkavat laulamaan. Kun huomio kiinnittyy liikaa asioiden hallintaan, siinä ihmiset usein tuppaavat unohtumaan. Onkin hyvä miettiä, johtaako ja palveleeko elämässään ihmisiä vai asioita.?
Kongnitiivinen reservi – tupla vai kuitti?
Vaikka itse tykkään harjoittelusta ja mielestäni itselläni on riittävästi erittäin antoisia ja laadukkaita sosiaalisia verkkoja vesien syvyyksissä ja pinnan yläpuolellakin, on kongnitiivisen reservin kasvattaminen meikäläisen intohimo. Siinä nimittäin piilee superbonuksen mahdollisuus. Miksikö? No, sen vuoksi, että hallitsemalla mielesi ja ajatuksesi, hallitset myös toimintaasi ja kykenet suuntaamaan toimintasi siten, kuin se on järkeenkäypää. Kongnitiiviset kyvyt kasvattavat biologista reserviä esimerkiksi siten, että uskallat pitää riittävästi palauttavia päiviä, uskallat harjoitella välillä myös kovaa ja hakea rajoja. Osaat toimia sosiaalisissa suhteissa ja tilanteissa sosiaalisen ja tunneälyn vahvistamana. Kouluttautumalla, olemalla aidosti kiinnostunut ja utelias, antamalla arvoa ihmisille ja asioille, kasvatat kongnitiivista reserviä aimo annoksin.
Tukeeko triathlon Hyvinvoinnin reservien kasvattamista?
Tottakai! 
Ja vain, jos/ kun Sinulla on kyky oivaltaa, miten ”hyödynnät” hyvinvoinnin osa-alueita harrastuksessasi.
Hyvinvointiterveisin,
Lasse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti