Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

perjantai 31. toukokuuta 2013

Palautuminen Ironman -kisoista.

Alkaa olla kaksi viikkoa Ironman -kisojen maaliintulosta. Tässä on ehtinyt kelailla mielessään, mitä sitä on tullut tehtyä ja miltä moinen urakka tuntuu kropassa.
Otetaanpa vielä pieni yhteenveto siitä, mitä lauantaina 18.5.2013 tuli tehtyä:

Kokonaisaika: 
Loppuaika näytti virallisen kellon mukaan olevan 13 tuntia 58 minuuttia ja 10 sekuntia. Tavoitteenihan oli alittaa 14 tuntia, joten siihen päästiin. Kokonaisaika muodostui seuraavista osa-ajoista:
Uinti, 3.8 km: 1h 16 min 19 sek.
Pyörä, 180.2 km: 7h 32 min 55 sek.
Juoksu 42,195 km: 4 h 45min 14 sek.
Vaihdot: noin 20 minuuttia

Sykkeet:
Sykkeiden osalta uinnissa sykemittari ei toiminut. Luulen, että aurinkorasvaa tuli laitettua niin paksusti, ettei lähetinvyön kontakti ollut riittävä. Pyöräilyn ja juoksun osalta sykkeen mittauksessa ei ollut ongelmia.
Keskisyke: 132 (aerobisen kynnyksen tuntumassa)
Pyöräily: 130. maksimi 158
Juoksu: 135 (aerobisen kynnyksen tuntumassa). Maksimisyke 164

Kalorinkulutus: 
Kokonaiskulutus: 10 700 kcal (uinnista kaloreita en saanut, koska sykkeenmittaus ei onnistunut)
Uinti: ------------ (arvio on, että kulutus oli noin 800 kcal)
Pyöräily: 6407 kcal
Juoksu: 4290 kcal

Kisan jälkeen..

Maaliin tulon jälkeen fiilis oli, sanotaanko"taivaissa". Kilpailun johtajan kanssa vaihdettiin muutama sana ja sen jälkeen etsimään kisakaveria hierontateltasta. (kuva. Kari Heljasvaara)Maaliintulon jälkeen (maalissa olin klo 21.00) voimia oli urakasta vielä sen verran, että maalialueelta hotellille (n. 1.5 km) taival taittui kävellen. Huoltojoukot olivat tilanneet pizzat, joista pienet siivut nautiskelimme hotellilla kisan jälkeen kerraten kisan tapahtumia. Keittelimme vielä iltakahvit. Puolenyön aikaan tulikin jo nukkumatti kylään ja uni tuli silmään voimakkaalla tilannenopeudella. Uni loppui klo 5.00, jonka jälkeen menikin pari tuntia pyöriskellessä sängyssä ja odotellessa aamukahvin valmistumista huoltajien toimesta.


Ironman nro. 403 (kuva. Kari Heljasvaara)
Palautumista..

Kisan jälkeisinä päivinä matkan rasitus tuntui jaloissa. Kisan jälkeen kolme seuraavaa päivää menikin tallustellessa enemmän ja vähemmän suorin jaloin. Varsinkin portaissa laskeutuminen oli vaivalloista. Monelle varmaan tuttu fiilis.
Jalkojen lihasarkuus oli ennustettavissa ja itse asiassa se vain muistutti siitä, mitä oli tullut tehtyä. Iloisin mielin jalat tönkköinä sai kulkea, olihan sen ansainnut.

Pitkä-aikaisimmat vauriot kisasta tuli kuitenkin selkänahkaan sekä niskaan. Märkäpuku hankasi niskan auki uinti-osuudella ja helle, hiki ja muu lika saivat niskan tuntumaan aralta usean päivän. Niskan lisäksi toiminnallista haittaa nukkuessa aiheutta selkä, joka kärähti pahasti auringon paahteessa. Reissun rasitus tuli siis kirjaimellisesti revittyä selkänahasta, sillä iho alkaa nyt parin viikon jälkeen olla lähellä normaalia selän alueella.

Kärähtänyt selkä (suojakerron 50:stä huolimatta) sekä niska muistuttivat urakasta vielä reilun viikon päästä maaliintulosta.

Harjoittelusta kisan jälkeen..

Olin ajatellut, että kisan jälkeen palautumiseen menisi noin 2 viikkoa. Mitään kiirettä palautumisen kanssa ei kuitenkaan ollut, sillä seuraava tapahtuma olisi vasta noin kuukauden päästä eli 15.kesäkuuta ja tuolloin vuorossa on 100 km sauvakävely. Sauvakävely kävelleen yhteen putkeen kahdella noin 45 minuutin ruokatauolla ja kokonaiskesto on arviolta 23 tuntia. Siihen mennessä olisi siis ihan hyvä ehtiä palautua.

Seuraavalla viikolla harjoittelu koostui lähinnä hyötyliikunnasta. Työmatkoja pyöräillen sekä perjantaina (kuusi päivää kisan jälkeen) kevyt 40 minuutin hölkkä. Fiilis ja tuntemus oli palautuneen tuntuinen jo seuraavalla viikolla ja leposykkeet, leposyketestit sekä tunetemus kevyessä rasituksessa osoittivat sen, että palautuminen on lähtenyt käyntiin. Seuraavan viikon harjoituksia kertyi kokonaiset 3 tuntia 45 minuuttia :)

Toinen alkava viikko kisan jälkeen ja päätin jo lisätä hieman liikuntaa edelliseen viikkoon. Kyseessä on siis meneillään oleva viikko.
Tiistaina tein ensimmäisen reippaan harjoituksen testinä palautumisesta. Ajoin pyörällä reippaasti töihin noin 35 minuuttia, vaihdoin lenkkarit jalkaan ja juoksin 30 minuuttia vauhtikestävyyden ala-alueella. Tuntemus oli aivan hyvä ja pystyin juoksemaan samoilla sykkeillä ja vauhdeilla kuin ennen Lanzarotea. Syykkeet myös palautuivat hyvin, joten kokonaispalautuminen tuntuu olevan hyvällä mallilla.

Tälle viikolle harjoituksia on kertynyt 6 tuntia ja viikonloppuna tulee muutama tunti lisää, joten ihan laakereilla lepäilystä ei ole kyse. Yöunet, verenpaineet, sykkeet, tuntemus, yms. ovat olleet normaalilla tasolla, joten syytä epäillä palautumista ei mielestäni ole. Tällä viikolla olenkin käynyt juoksemassa, pyöräillyt, uinut, melonut sekä tehnyt lihaskuntoa. Monipuolista ja mukavaa sporttia mielen virkistykseksi.

Tulevista...

Tulevia tapahtumia ovat jo aiemmin mainittu Tervareitistön kävely (100km) sekä heinäkuussa Joroisilla järjestettävät triathlonin puolimatkat. Siellä lähdetään parantelemaan aiempia ennätyksiä, kuinkas muutenkaan.
Ensi viikolla aletaan laittamaan anaerobista kynnystä kuntoon, jotta puolimatkalla jaksetaan puskuroida maitohappoa.

Sporttia viikkoon,

T: Lasse


4 kommenttia:

 1. tsiisus minkä näkönen selkä :-D huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika karua meininkiä oli selän suhteen, vaikkakin selkä oli vielä asteen verran pahempi kisan jälkeen. Ensimmäisinä öinä ei selällään nukkuminen ollut kovin hyvä vaihtoehto :) Tälläiset urakat ei toki terveysliikuntaa olekaan, mutta kuten sanottua: "jos haluu saada, on pakko antaa" :)

   Tsemppiä kesään,

   Lasse

   Poista
 2. Mahtavasti vedetty kisa!! Huikean suuret onnittelut ironmanille!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni!

   Unohtumaton kisa ja nälkähän kasvaa syödessä :)
   Oli muuten huikea postaus Sinulla Barcelonan kisasta! Maaliin on pitkä matka ja uinti osuutta ei turhaan pidetä haastavana :)

   Tsemppiä treeneihin!

   T: Lasse

   Poista