Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

torstai 9. toukokuuta 2013

Valmistautumista: varuste täydennys

Operaatio Lanzarote alkaa olemaan kohta lähtösiivillä. Lauantaina 11.5 startaa lento oulusta kohti Lanzarotea ja lauantai-ilta paistatellaan jo Lanzan ilta-auringossa.

Varsinaiset kehittävät harjoitukset on nyt tehty. Tässä vaiheessa pidetään virettä yllä kevyillä 30 - 60 minuutin harjoituksilla. Lanzarotella on vielä tärkeänä tavoitteena sopeutua meressä uimiseen, joten uintia on vielä sunnuntaista alkaen luvassa kisapaikalla.

Varusteiden pakkaamista..

Tänään alkaa varusteiden pakkaaminen. Kevyt pyörälenkki vielä päivällä ja sen jälkeen pyörä pilkotaan pienempiin osiin pyörälaukkuun ja salkku kiinni. Seuraavan kerran pyörä päälle sunnuntaina Lanzalla.

Varustetäydennystä olen tässä viime viikkoina tehnyt. Osa varusteista on tullut verkkokaupan kautta ulkomailta ja osa lähikauppojen hyllystä.

Juomapullo

Juomapullon tilasin pyörään Design Profile -triathlon tankoihin sopivan. Ohjaustangon edessä oleva juomapullo mahdollistaa juomisen aika-ajo asennossa, jolloin tuulisella kelillä vartalon ei tarvitse ojentaa juomisen aikana. Juominen on helpompaa sekä myös turvallisempaa, sillä irtopullon ottaminen jalkojen välistä sisältää aina omat riskinsä ja vie aikaa.

Aquacell -juomapullo on kahdella erillisellä säiliöllä varustettu. Pienempään säiliöön menee 0,5 litraa ja isompaan 1.1 litraa. Kuvassa säiliöt näyttävät pienemmältä kuin kuvassa :) Pillit ovat liikuteltavissa ja ne saa painettua lähes säiliöiden sisään.

Uimalasit

Avovesiuintiin tilasin uudet lasit. Speedon Elite sarjan Fastskin 3:t ovat avovesiuintiin tarkoitetut peililasit. Hintaa laseilla oli verkkokaupassa 49 euroa. Istuvuus erinomainen. Lanzalla selviää, miten ne toimivat "oikeissa" olosuhteissa. Varalla otan kahdet muut lasit.

Speedon Fastskin 3. Renkaat

Renkaiksi valitsin Schwalben Performance -sarjan renkaan. Rengas  on poikkeuksellisesti 25 mm leveä, kun perinteinen maantiepyörän kilparengas on hieman kapeampi (23 mm). Valitsin 25 mm:n renkaan sen paremman kulutuskestävyyden sekä pehmeyden vuoksi. Lanzarotella on kuulema hieman heikkotasoiset tienpinnat, joten renkaat ovat kovilla. Lisäksi epätasainen alusta aiheuttaa kroppaan tärinän ja tärähdysten kautta rasitusta, jota hieman pehmeämpi rengas vaimentaa. Rullaavuudeltaan 25 millin rengas on kuulema samaa luokkaa kuin 23 mm. Uusi tuttavuus, joten saa nähdä miten toimii :)

Schwalben Performance 25mm.

Sisärenkaaksi valitsin kestävyyden erinomaisen sekä 25 mm renkaaseen suunnitellun sisärenkaan.

Sisuskumit.

Jarrupalat

Tuoreet jarrupalat on syytä ottaa varalle mukaan. Kisaan vaihdan kuluvat osat uusiin, jotta yllätyksiä ei tule itse kisassa.

Hiilidioksidipumppu

Tyhjentynyt rengas aiheuttaa kilpailussa päänvaivaa. Pyörässä on vararenkaiden lisäksi mukana minipumppu, jolla renkaaseen saa ilmaa sen verran, että maaliin pääsee kohtuu täysillä renkailla. Minipumpulla pumppaaminen on kuitenkin työlästä. Senpä vuoksi otan mukaan hiilidioksidipumpun, jolla saa kätevästi täytettyä tyhjentyneen renkaan. Pumpulla saa ilmaa renkaaseen jopa 8 kiloa, eli täyteen. Kaasusäiliön päässä on suutin, joka laitetaan venttiiliin, kuten normaali pumpun suutin. Pumppu on itsetäyttävä, jolloin välttyy pumppaustyöltä. Hiilidioksidi täytön miinus puoli on se, että hiilidioksidin läpäisee sisuskumin, jolloin rengas on käytännössä tyhjä seuraavana aamuna. Maaliin kuitenkin päästään riittävällä ilmamäärällä.

Kuvassa vasemmalla jarrupala sarja sekä oikealla hiilidioksidipumppu, jolla voi täyttää tyhjentyneen renkaan näppärästi kisan aikana.

Juoksukenkä

Kävin päivittämässä myös lenkkarit, sillä edellisissä alkaa olla vaimennukset finaalissa. Olen juossut aiemmin maantiekisat Asics DSTrainerillä. Taitaa olla tällä hetkellä 10:et parit DS Trainereitä menossa. Vaihdoin kuitenkin Lanzaa varten kengän hieman enemmän tukea ja vaimennusta tarjoavaan Asics Gel Kayano -malliin. Uskon, että jokaisesta iskunvaimennuksesta 180 kilometrin pyöräosuuden jälkeen on apua :) Kengän rullaavuus on kuitenkin hyvä, joten vauhdista ei tarvitse tinkiä kengän takia.

Asics Gel Kayano 19

Tässäpä muutamia varusteisiin liittyviä hankintoja. Rahan menoa ei voi estää, mutta budjetissa ollaan kutakuinkin pysytty :)

Nyt pakkailemaan laukkuja. Ylihuomenna noustaan siiville.

Tsemppiä kaikille!!

T: Lasse


11 kommenttia:

 1. Toi Aquacell on hyvä pullo, mutta ottaa tehokkaasti sivutuuleen. Sen takia mietinnässä on joku pienempi pullo tankojen väliin. Onko pullo muuten tuossa kuvassa väärinpäin? Mä pidän ainakin terävää reunaa eteenpäin suunnattuna ja teippaan litteään laitaan pari magnesiumliuskaa. Pillit omaan pulloon oon tunkenu niistä pienistä pillin kokosista rei´istä siinä isojen korkkien välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivutuuli on tosiaan haaste noin kookkaassa pullossa. Päädyin kuitenkin tuohon malliin, sillä pyörässäni (Cannondale Slice) ei ole tilaa vaakaputken juomapullolle. Runkokoko on 51, joten tulee ahdasta pystyputken pullon kanssa. Yksi mahdollisuus on laittaa penkin taakse juomapulloteline, joka kyllä löytyykin varaosina, mutta käytännössä niihin pitäisi saada erittäin tiukka kiinnitys huonopintaiselle tielle. Tiukka kiinnitys vaikeuttaa taas pullon saantia takaa. Komromisseja täytyy siis tehdä.

   Juomapullo on tosiaan kuvassa toisinpäin kuten mainitsit. Käänsin itsekin juomapullon toisinpäin ja huomasin lenkillä, että pillit tosiaan kannattaa laittaa pienempiin reikiin.

   Poista
 2. Hienot uimalasit ja onpa kätevän kokoinen juomapullo. Mää oon törmännyt vaan pienempiin, mutta ton kokoinen se kyllä tarttee mielellään olla että riittää hyvin.

  VastaaPoista
 3. Lähtötohinat alkaa olla siis suoritettu. Turvallista matkaa ja tsemppistä kisaan. Täällä ollaan peukut pystyssä!

  VastaaPoista
 4. Jep, juomapullon on riittävän kokoinen ja käytännössä toimii hyvin. Juomapullon tilasin ChainReactionista: http://www.chainreactioncycles.com/Categories.aspx?CategoryID=14

  T :Lasse

  VastaaPoista
 5. Moi!

  Saanko esittää postaustoiveen? Olisi kiva tietää, kuinka kalliista lajista triathlonissa on kyse. Kuinka paljon sinä olet käyttänyt rahaa varusteisiin, (mahdolliseen) valmennukseen, matkoihin, kilpailuihin ynnä muuhun? Jo tuo pyörän tankoon kiinnitettävä juomapullo näyttää niin kalliilta, että pienen budjetin omaavaa kuntoilijaa hirvittää :D

  Onnea valmistautumisiin ja kisoihin!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Katja!

  Lähtötohinat ovat kiivaimmillaan :)

  T: Lasse

  VastaaPoista
 7. Moi Frieda!

  Kiitos postaustoiveesta. Ensi viikolle ajattelin tehdä postauksen koko projektin sekä ylipäätänsä kaikista triathloniin satsatuista euroista. Edullisestikin pääsee ehdottomasti hyvin liikkeelle, mutta kun matkat pitenee ja tavoitteet kovenee, niin kaikki käytettävissä olevat eurot saa kyllä varusteisiin menemään :)

  Itselläni ensimmäisessä triathlon kisassa oli muutaman sadan euron fitness -pyörä, peruslenkkarit ja uimalasit. Niillä pääsee hyvin alkuun ja käytännössä esimerkiksi Joroisilla puolimatkalla (uinti 1,9 km, pyörä 90 km ja juoksu 21.1 km) moni kuntoilija ajaa perus maastopyörilläkin kisan. Kysehän on loppuviimein siitä, kuinka kovat aikatavoitteet on. Omat lisänsä kustannuksiin tuo tietenkin esim. uimahllimaksut ja muut vastaavat. Niistä myöhemmin lisää.

  Tsemppiä treeneihin,

  T: Lasse

  VastaaPoista
 8. Morjens ja tsemppiä kisaan. Jostain tuli lueskeltua, että napsivat nuo hiilaripullot tullissa pois? Et kantsii ostaa paikanpäältä ja viedä palauttaa kauppaan jos mahdollista... Joku asiasta täysin tietävä vois vielä mainita asiasta, itsellä vain tällainen muistikuva.

  VastaaPoista
 9. Moi Jari,

  Hyvä pointti. Kiitos vinkistä. Täytyy aamulla kentällä kysäistä, jätetäänkö kotimaahan vai saako mennä perille saakka. Laitetaan blogiin myöhemmin hiilaripullon kohtalosta juttua :)

  Tsemppiä viikonloppuun!

  T: Lasse

  VastaaPoista
 10. Loputonta Virtaa, Sitkeää Sisua, Nauti matkasta Lasse!
  Peukutan; Minna Kreivi

  VastaaPoista