Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Joroinen: Tulokset pikakisasta

Joroinen on osaltani tältä vuodelta tsemppailtu maaliin. Kisasta jäi omasta mielestä aivan hyvä pöhinä ja  lopputulemana olin tyytyväinen omaan suoritukseen sekä ajallisesti, sijoituksellisesti (joka oli toisarvoista tässä vaiheessa) sekä tuntemukseltaan.

Kisaan kaksijakoisilla fiiliksillä


Kisaa edeltävät fiilikset olivat kaksijakoiset: toisaalta oli hyvä meininki päällä, sillä tälle kesälle ei muita kisoja ole enää kalenterissa (toki niitä voi sinne syystä tai toisesta ilmaantua) ja toisaalta en ollut ihan varma omasta pikakisa -kunnosta. Miten jaksaisin runtata reilun tunnin.

Omat mausteensa soppaan toi vielä aamun epävarmat sääennusteet. Ajatus noin 12 asteen lämpötilasta, reippaasta tuulesta sekä hyisestä vesisateesta piti mielen -vähintäänkin- virkeänä.
Sään osalta tämä tarina päättyi kuitenkin onnellisesti, sillä keli oli aivan loistava; lämpöä noin 16 astetta, tiet olivat kuivat ja aurinko paistatteli ajoittain aika huikeasti.


Näin se kisa eteni:

Uinti osuudelle pyrin linnoittautumaan aivan eturintamaan. Miesten pikakisaan oli ilmoittautunut reilu 90 karpaasia ja lisäksi samassa lähdössä oli joukkukisan ensimmäiset viestinviejät.
Henkisen itseluottamuspillerin nauttineena otinkin eturivin paikan, jotta saisin hyvät asetelmat uinti-osuudelle, joka oli vain 400 metriä pitkä. Tai lyhyt. Ensimmäisellä poijulla tulisi olla keulaporukoissa, jos meinasi saada pidemmällä suoralla edes vähäistä uintirauhaa.

Sainkin hyvän lähdön ja ryntäsin sisälinjaan, jossa pystyin uimaan ensimmäiselle poijulle. Hieman jouduin tekemään ylimääräisiä vetoja, sillä kavereita tuli keskilinjasta eteen ja siinä tietenkin täytyi hieman muuttaa ajoittain kurssia.

Tavoitteenani uinti-osuudella oli alittaa 6 minuutin aika. Tavoitteen alitus ei tuntunut takasuoralla itsestään selvyydeltä, sillä huomasin vauhdin tuntuvan pumpussa. Uinnissa pääsinkin rasituksellisesti 176:n sykkeeseen, joka on 93 % maksimisyykkeestäni. Taisi tulla syke-ennätykset uinti-osuudelle.

Rantauduttuani näppäsin väliajan aikaan 5:52 min. Positiivinen häkellys, vaikka ihmettelemään sitä ei ehtinyt jäädäkään, sillä maaliin oli vielä pitkä matka. Vaihto meni osaltani melkoisen heikosti, sillä märkäpuvun riisuntaan tuhraantui mielestäni liikaa aikaa. Todella reipas uinti aiheutti sen, että tasapainon kanssa oli hieman ongelmia vaihdossa. Se luonnollisesti hidasti kiirellisiä vaihtotoimenpiteitä.

Uinnin yhteenveto:
Matka: 400 metriä
Aika: 5:52 min


Pyörä-osuus (20km)

Pyörä-osuus käynnistyi ongelmitta ja sainkin heti alussa hyvä rytmin päälle. Katson sykemittaria, joka näytti 173 sykettä noin 1/2 kilometrin ajon jälkeen. Hieman malttia kypärän sisälle, sillä ensimmäiselle kääntöpaikalle -joka oli noin 4 km päässä -oli myötätuuli osuus.

Kääntöpaikalla sain hyvän peesin, sillä kaksi kaveria ajoivat ohitseni. Iskin kantaan kiinni pienellä vauhdin lisäyksellä ja lähdimme ajamaan edellämeneviä kiinni. Sen verran jouduin nostamaan rasitusta lisätessäni vauhtia, että ajoin ensimmäisen kilometrin peesissä. Olihan edessä vastatuuli ja ylämäki-osuutta.
Peesissä vauhti rasitus tuntui kevyehköltä (sykkeet tippui noin 166 - 168), että päätin ajaa hetkeksi keulaan. Edessä näkyi noin 5 hengen ajoporukka, jotka halusin saada kiinni. Siitäkin huolimatta, että toisella letkassamme ajavista henkilöistä ei tuntunut olevan halukkuutta vetovuoroon vaan tyytyi ajelemaan peesissä. Myöhemmin osoittautui, että meidän kahden vauhti oli liian kovaa hänelle, ja tippuikin kyydistä noin 15 km ajon jälkeen.

Pyörällä saimme hyvän draivin päälle ja vedimme noin 300 - 500 metrin vetovuoroilla toisen kilpailijan kanssa. Yhteispeli toimi hyvin ja molemmat osasivat ennakoida mukavasti vetovuoroissa maaston kohdat niin, että vauhti ei päässyt tippumaan.

Toiselle kääntöpaikalle, joka oli noin 12 km kohdalla olimme noin 300 metrin päässä edellämenevästä isommasta porukasta. Tässä vaiheessa tiesin olevani 10:en joukossa, sillä vastaan ei ollut tullut montaa pyöräilijää. Kääntöpaikan jälkeen vaihtaessamme vetovuoroa, huikkasimme toisillemme, että nyt ajetaan edellä menevä porukka kiinni. Pohkeet ja reisipumppu hakaten saimmekin metri metriltä edellä menevää porukkaa kiinni.

Noin 14 km kohdalla pieni huikka urheilujuomaa ja geeliä, jonka kanssa räpelsin. Geeliä en meinannut saada kunnolla auki, vaikka olin sen teipannut tankoon siten, että nykäisemällä saisin geelin suoraan auki.
Parityöskentelymme tuotta tulosta ja saimme edellämenevän porukan kiinni 2 km ennen vaihtoa. Parin viimeisen kilometrin aikana ehti hieman vetää happea ja ottaa hörpyt juomaa. Letkassa oli nyt 6-7 henkilöä.
Tullessamme vaihtopaikalla heitimme vetoparin kanssa alavitoset saumattoman yhteispelin ansiosta. Onnistunut veto antoi lisätsemppiä juoksu-osuudelle.

Pyöräilyn yhteenveto:
Matka: 20 km
Aika: 31:18 min
Keskivauhti: 39 km/h

Pyöräilyn vaihdossa kämmäsin sen verran, että heitin pyörän väärään telineeseen, joten sen kanssa tuhraantui muutamia sekunteja ja jäin letkasta noin 10 sekuntia.
Vaihto sujui muuten ripeästi ja pääsin aloittamaan hyvin juoksu-osuuden.

Juoksu (5.5km)

Jalat tuntuivat suht.hyvälle juostessani pyöräily-osuuden päättyessä juoksun vaihtoon. Niinpä ensimmäiset sadat metrit juoksussa menivät varsin hyvin. Sain edestäni yhden selän kiinni ja tyylipuhtaalla sisäkurvin ohituksella kohensin sijoitustani. Olin nyt 8:ntenä. Juottopaikalla oli vettä tarjolla. Onnistuin kuitenkin tyylikkäästi tiputtamaan mukin, joten suunkostuke vaihtui nurmikonkastelu vedeksi.

Juoksu-osuuden ensimmäiset 2 kilometriä on käytännössä loivaa tai vähemmän loivaa ylämäkeä. Päästessäni ylämäen päälle jalat tuntuivat hapokkaalta (kuten kuuluikin), mutta tiesin, että paukkuja oli vielä ainakin ylläpitää vauhtia. Silti, menetin yhden sijoituksen tässä vaiheessa ja selkä karkasi edessä.

Juoksuvauhtini oli minulle hyvä, sillä puolivälissä keskivauhtini oli 4:25 min/km. En uskonut näin hyvään vauhtiin edellisen viikonlopun harjoituskisan perusteella. Siitäkin huolimatta, reisissä tuntui olevan hyvä rullaus päällä ja edessä loput 2,5 km ja se oli pääosin tasaista sekä loivaa alamäkeä.

Ohittamani kaveri kuittasi selkänahkani 2,7 km kohdalla ja tiesin, että en pystynyt vastaamaan hänen vauhtiinsa. Sijoitukseni oli nyt siis 10:s.
Kykenin säilyttämään vauhdin samanlaisena ja alamäki-osuudella jalka rullasi minulle hyvään tahtiin. Tästäkin huolimatta yksi kaveri veti sepeli pöllyen ohitseni. Sinne meni.

Viimeisen puolen kilometrin aikana vielä vilkaisu olan yli ja takana tulevaan oli matkaa noin 150 metriä. Vauhtia ylläpitämällä sain pidettyä sijoitukseni maaliin saakka ja sijoitukseni olikin lopulta 11:sta. Sijoituksesta viis, mutta aikakin oli varsin oiva ja kroppa toimi hyvin koko kisan.

Juoksun yhteenveto:
Matka: noin 5.5 km
Aika: 23:46 min
Keskivauhti: 4:21 min

Maalisuoran irvistys!!!!

Kisan yhteenveto:

Suoritukseeni olin koko kisan ajan tyytyväinen. Henkilökohtaisella tasolla tein hyvän kisan. Siitä kieli hyvä tuntemus koko kisan ajan. Kisan keskisyke oli 167 (88% maksimista). Kisan sain pidettyä keskisykkeen yli anaerobisen kynnyksen, joka oli itselleni positiivinen yllätys, sillä kovia harjoituksia tai kisoja ei ole Ironman -kisan jälkeen juuri tullut. Harjoitteluni onkin pää-asiassa (90%:sti) aerobista, myös nyt kesän ajan)

Numeroina:
Aika: 1:06:39
Keskisyke: 167 (88% maksimista)
Maksimisyke: 178 (94% maksimista)
Energiankulutus: 1341 kcal


2 kommenttia:

 1. Kiitos taas kerran raportista ja hienostihan tuo meni! Millä laitteella saat mitattua uinnin sykkeen?

  VastaaPoista
 2. Kiitos Maarit!

  Hienosti meni tosiaan ja näin jälkeenpäin ei juuri harmita muuten, kun ensimmäisen vaihdon hidastelu :) Erittäin tyytyväinen kuitenkin kokonaisuudessaan.

  Sykemittarina /rannetietokoneena käytän PolarRCX5:a. Samalla mittarilla saan syke, GPS ja pyöräilyyn liittyvä tiedot, kuten pyöritysnopeuden. Vaatii toki osin lisätarvikkeet.
  Märkäpuvun alla lähetinvyö pysyy hyvin paikallaan ja syke löytyy mainiosti. Uimahallissa en ole juurikaan käyttänyt lähetinvyötä, sillä olen huomannut, että kloorivesi nopeuttaa lähetinvyön kulumista.

  T: Lasse

  VastaaPoista