Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Triathlon harjoituskisa.

Tänään kisailtiin seuramme OTC:n harjoituskisat Oulun valkiaisjärvellä. Reitti oli sama kuin aiempina vuosina, joten pääsimme vertailemaan omia osuus -ja loppuaikoja edeltäviin vuosiin. Osallistujia tänään oli noin nelisenkymmentä. Hyvä määrä siis, sillä keli oli aika kolea (+13 astetta) ja osa seuralaisista oli muissa kekkereissä ja valmistautumassa viikon päästä kisailtaviin Joroisten triathlon -kisoihin.

Tavoitteet kisaan..

Tällä kertaa tavoitteena oli tehdä hyvä valmistautumisharjoitus kuuden (6) päivän päästä kisailtavaan Finntriathlonin (joroinen) pikakisaan. Tein eilen 45 minuutin reipasvauhtisen pyörä - juoksu yhdistelmän, joka hieman vei terää tältä päivältä, mutta ajatus olikin tehdä kaksi terävää harjoitusta peräkkäisinä päivinä, jolloin saadaan pieni kuntopiikki ensi viikkoa varten.

Loppu -ja osuusaikojen suhteen tavoitteena oli parantaa viime vuoden aikaa. Koska lyhyitä, kovatehoisia harjoituksia ei ole käytännössä tullut tehtyä koko kesänä, niin odotettavissa oli, että koneesta tehoja ei saada irti. Toisaalta, esimerkiksi uintiharjoituksia on tullut vain muutamia Ironman -kisojen jälkeen, joten kisavauhti oli aika lailla arvoitus.

Uinti osuus..


Uinnista pyöräilyn vaihtoon. (Kuva: Jouko Kaarteenahon kuvagalleria. Kuvaaja Tiia Törrö)

Uinti osuus, joka oli 750 metrin mittainen, starttasi reipakkaasti. Pilvinen sää haittasi aavistuksen poijujen näkyvyyttä, joten suunnitus perustui ensimmäiselle 250 metrin poijulle lähinnä kärkimiehiä seuraamalla. 
Uinti tuntui aivan kohtalaiselta, vaikka tuntuman perusteella omaa vauhtia en osannutkaan arvioida.
Rantauduin ajassa 13 min 13 sek, joka oli 42 sekuntia nopeampi aika kuin viime vuonna. Hyvillä mielin sai siis sännätä vaihtopaikalle, kohti pyörä-osuutta.

Vaihtoon tuhraantui mielestäni hieman liikaa aikaa. Lähinnä märkäpuvun ja kenkien kanssa hierominen kulutti sekunteja turhaan.

Pyörä-osuus..

Pyöräily-osuuden mitta oli 19 kilometriä. Pyörä-osuus muodostui kahdesta, samanmittaisesta kierroksesta. Pyöräily-osuudella pyrin ajamaan reippaasti, mutta kuitenkin voimia juoksuun jättäen. 
Pyörä ei kulkenut aivan toivotulla tavalla. Vauhti puuttui ja ne ratkaisevat 2-3 kilometriä /tunnissa, jotka pitäisi saada nostettua nykyvauhdista (hyvänä päivänä ehkä onnistuisi), ei tänään toteutuneet. 
Pyöräily-osuuteen kului 32 min 57 sekuntia (sisälsi sekä uinti -pyörä ja pyörä -juoksu vaihdon), joka oli noin 8 sekuntia viime vuotista nopeampi. Ei siis kovin kummoinen parannus.

Pikalukot kengissä tiukalle ja solmut valmiina. GPS -jäin tosiaan pyörän tankoihin. (Kuva: Jouko Kaarteenahon kuvagalleria. Kuvaaja Tiia Törrö)

Juoksuun..

Pyörä - juoksu vaihto meni kohtailaisen rivakasti ja pientä pohkeen kramppailu tuntemuksia lukuunottamatta sain juoksun rullaamaan. GPS -lähetin jäi pyörää, joten vauhtia pääsin arvioimaan vasta ensimmäisen kilometrikyltin kohdalla. Juoksu-osuus oli pituudeltaan 4,5 kilometriä.
Ensimmäinen kilometrikyltti ohittui ajassa 4min 28 sek. Vauhti aika lailla sellainen kuin odotin. Alku ei ollut helpon tuntuinen, joten jännityksellä odotin seuraavan kyltin ohitusta.
Kilometritolppien ohitus toteutui seuraavasti:
1 km: 4:28 min
2 km: 4:30 min
3 km: 4:21 min
4 km: 4:16 min
4. - 4.5 km: 1min 32 sek.
Juoksun loppuaika: 19:12 min. Viime vuonna aika oli 19:03 eli takkiin tuli 9 sekuntia. Aijai!

Loppuaika oli 1:05:22. Viime vuoteen verrattuna parannusta tuli noin minuutin verran. Ei mikään huima parannus, mutta odotettava tulos. Realistista ihan optimaalisella harjoittelulla olisi ollut parantaa aikaa noin 3 minuuttia, joten sen suhteen vielä jäi parannettavaa.

Tänään vielä pieni palauttava lenkki maastossa kävellen ja huomenna huoltava 1,5- 2,5 tuntia, jotta saadaan lihaksisto huollettua ja voin tiistaina tehdä vielä pienen herättävän / stimuloivan pyörä - juoksu harjoituksen. Muutoin harjoittelu on kevyttä, palauttelevaa ja vireyttä ylläpitävää. 

Nyt jännäämään naisten suunnistuksen MM -viestejä!

T: Lasse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti