Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

torstai 9. elokuuta 2012

Mestarillista tempoilua!

Tavoitteena henkilökohtainen mestaruus

Eilen keskiviikkona 8.8.2012 oli meikäläisen kisakauden päätös. Kisakausi päättyi Sanginjoen tempo –kilpailuihin, joiden järjestäjänä oli seuramme OTC ja jonka mestaruuskisat oli myös kyseessä.

Tempokisa on 10 kilometrin mittainen pyöräilykilpailu (5 kilometriä suuntaan ja paluu samaa reittiä takaisin) ja jonka tavoitteena on ajaa reitti mahdollisimman nopeasti lähdöstä maaliin. Ajo suoritetaan yksilöajona siten, että kilpailijat starttaavat 1 minuutin välein matkaan. Kyseessä on henkilökohtainen taisto jatkuvaa hapotusta vastaan, ei ryhmäajo, kuten useimmat pyöräilykilpailut ovat. Tempokisat ovat loistavia mittareita mittaamaan pyöräilijän ”puristuskykyä” sillä reitin kesto kuntotasosta riippuen on 13 – 20 minuutin välillä. Kyseessä on siis lähes cooperin juoksutestin kaltainen kilpailu, jossa viimeiset minuutit taistellaan kovia laktaatti (maitohappo) kuormia vastaan. Pyöräilyn ja juoksun erona on mm. se, että pyöräilyssä nimenomaan jalkojen hapotus ja voimantuotto ovat koko suorituksen ajan juoksua korkeammalla, joten kyseessä on todellinen henkien, happamuuden ja kurjuuden maksimointikyvyn taistelu. 


 Lähtötelineissä....

Tempoharjoitukset sopivat triathlonistille erittäin hyvin, sillä kovat runttaukset kehittävät sekä maksimaalista voimantuottoa, anaerobista kapasiteettia (kykyä sietää korkeita maitohappotasoja pitkään) että myös ns. matkavauhdin ylläpitämistä. Triathlonin pitkillä matkoilla pyöräilyosuudessa on peesikielto, jolloin eteenpäin puskevaa voimaa täytyy tuottaa omilla reisillä. Ryhmäajoissa (kuten usein pyöräilykilpailuissa ja triathlonin lyhyillä matkoilla) saa peesata, joten kanssakilpailijoiden takana ajaminen helpottaa omaa urakkaa kummasti. Peesin hyöty on jopa 2-5 kilometriä tunnissa, eli takana ajava säästää kummasti energiaa. Triathlon pitkillä matkoilla tätä hyötyä ei siis ole käytösssä, joten oman matkavauhdin nostaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tempokisat soveltuvat tähän erinomaisesti. Lisäksi tempokisan lyhyt luonne ja maksimaalinen suorituskyky pitää koneiston sopivan herkkänä ja vireänä tasaisen peruskestävyyslenkkeilyn jälkeen. Järkytetään siis elimistön tasapainotilaa.

Tasaista tuloskehitystä

Vaikka kilpailuja ja erilaisia tapahtumia kesän aikana on ollut paljon, kulki pyörä kuitenkin ihan mukavasti. Liekö syynä olleet uuden karheat pyöräilykengät vai suuren osanottojoukon läsnäolo. Takki on kieltämättä tässä vaiheessa tyhjä, sillä kesäkuun alun jälkeen pohjakuntoa kuluttavia tapahtumia ovat olleet mm.
  • 100 kilometrin yhtäjaksoinen sauvakävely (kesäkuun alku) 23,5 tuntia
  • Puolimatkan triathlon harjoitus juhannuksena (uinti 2 km, pyörä 90 km, juoksu 21,1 km)
  • Reipas vauhtinen triahtlon harjoitus kesäkuun lopussa (uinti 750 m, pyörä 40 km, juoksu 5 km)
  • Puolimatkan triathlon kilpailu Joroisilla heinäkuun puolessa välissä sekä Seikkailu-urheilukisa Rokualla (aika 9 tuntia 18 minuuttia)
  • Triathlon kisat Oulussa (uinti 750 metriä, pyöräily 19 km, juoksu 4,5 km)

Tapahtumien välissä ns. kehittävää harjoittelua kuntopohjan luomiseksi ei ole juuri voinut tehdä, vaan kilpailujen välinen harjoittelu on tähdännyt suorituskyvyn nostoon hapenottoa kehittämällä ja kovatehoisia harjoituksia tekemällä palauttavien harjoitusten ohessa. Lisäksi tempoa edeltävinä päivinä oli ollut maanantaina maksimisuorituskykyä mittaava pyörätesti ja tiistaina suunnistuskilpailu. Lähtötilanne ei siis ollut aivan optimaalinen. Toisaalta, oli ennalta suunniteltua että saan rasitusta tempokisan alle, jotta harjoitusvaste on riittävän kova.

Kesän tuloskehitys Sangin tempokisoissa on kesän aikana ollut seuraava:

Päivämäärä:               Aika                  Matka                Keskivauhti
9.5.2012                       16:06                 10km                   37.27km/h
16.5.2012                     15:54                 10km                   37.74km/h 
13.6.2012                     15:51                 10 km                  37.88 km/h
8.8.2012                       15:46                 10 km                  38.05km/h 

Kehitys on siis ollut tasaisen nousujohteista. Ensi kesälle tavoitteena on päästä 15 minuutin alitukseen, jolloin keskivauhdissa päästään ”haamurajan” eli 40 km/h yläpuolelle. Kyseinen haamuraja on kuntoilijalle kova tulos Sanginjoentien reitillä ilman kalliita erikoisrenkaita (kiekot). Siinäpä sitä pienimuotoista tavoitetta onkin Lanzaroten rinnalle.

Personal bestin taivalta vielä syke/ matka käyränä:


Kääntöpaikan väliaika (kohta jossa harmaan käyrän, joka on vauhtikäyrä, taso käy alhaisimmillaan) oli 8,05 min, joten paluumatka tuli hieman reippaammin.

Tänään torstaina ansaittu lepopäivä ja loppuviikko muutenkin kevennettynä ennen ensi viikkoa ja uuden harjoituskauden alkua. Nautitaan loppuviikko Turun kesäisistä maisemista työreissulla.

Sporttisin terveisin,

Lasse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti