Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kuntotestissä. Vol 3

Eilinen uintitreeni tuntui hieman tukkoiselta. Kropassa siis havaittavissa vielä pientä palautumistilaa reilun viikon takaisesta juoksusta. Kirjoitin aiemmin palautumiseen liittyen palautumisen kaksivaiheisuudesta. Karkeasti ottaen palautuminen on tuntemuksen tasolla mennyt 50 km juoksun jälkeen seuraavasti:

Päivät 1 - 3: lihasarkuutta ja lievää yleistä väsymystä. Aktiivisuus taso näinä päivinä: vain palauttavaa liikuntaa (noin 30 minuutin kevyitä harjoituksia)
Päivät 4 - 5: loistofiilis. Tuntui siltä, että kroppa on lähes täysin palautunut. Edelleen vain kevyitä harjoituksia.
Päivät 5 - 9: Hieman yleistä väsymystä sekä lihaksiston tukkoisuutta. Varsinkin portaiden kipuamiset tuntuivat "hapottavilta". Tehokuntopiiri meni aivan kohtalaisesti maanantaina (8.s päivä 50 km.n juoksun jälkeen), mutta seuraavan aamun uinnit tuntuivat hieman raskailta. Tosin, vedoissa uinti-ajat olivat varsin hyviä.

Pyörätestiä..

Tänään tein pyörätestin. Samoilla periaatteilla kuten aiemminkin. Hieman oli odotukset matalalla testin suhteen. Harjoiteltu on kuitenkin hyvin, mutta palautumistila askarrutti.

Testiasemana toimi jälleen kerran Trainer4You:n testiasema. Testitilannetta varten olosuhteet piti tietenkin vakioida edellisiin testeihin nähden. Samanlaiset valmistautumiset ja tietenkin samat vaatteet (välillä pestyinä), jotta pääsee fiilikseen :)

Tietokoneen näytöltä seurasin koko ajan sykekäyrän etenemistä. Taustalla näkyi edellisen testin sykekäyrää, joten pystyin reaaliajassa seuraamaan sykettäni suhteessa edelliseen testiin.

Kuvassa näkyy ylempänä edellisen testin sykekäyrä harmaalla (jatkuu vihreänä) ja tämän päivän testin käyrä alempana sinisellä ja jatkuu punaisena. Kun sykekäyrä on samoilla vastuksilla alempana, tarkoittaa se sitä, että kestävyyskunto on menosa hyvään suuntaan.

Kuten ylläolevasta käyrästä näkyy, mentiin anaerobiselle kynnykselle saakka alhaisemmilla sykkeillä. Näin ollen sekä aerobisen kynnyksen sekä anaerobisen kynnyksen wattimäärät ovat kasvussa. Jeah!!

Testin loppu oli tiukkaa vääntöä. Viimeisen parin minuutin aikana hieman vielä vaiheesa oleva palautuminen alkoi näkymän ja tuntumaan. Hermotus ei kunnolla pelannut ja kierroslukumäärän kanssa oli haasteita. Meinasivat nääs tippua.

Loppujen lopuksi sain kammettua kuitenkin 25 sekuntia lisää polkemisaikaa edelliseen testiin nähden, joten ei huono!

Testin yhteenvetoa:

Max.hapenotto: 70 ml/kg/min (25 sekunnin parannus ei vaikuttanut hapenottoon. Muutamia kymmeniä sekuntteja lisää, niin hapenottokin olisi noussut)
Aerobinen kynnys: 222 wattia (edellisessä testissä 210 wattia)
Anaerobinen kynnys: 323 wattia (edellisessä testissä 312 wattia)

Nousukunto teemalla jatketaan siis edelleen. Nyt hieman huoltavaa PK:ta viikko- pari ja sen jälkeen taas vettä myllyyn. Hapenottoa ei tarvi enää välttämättä saada juurikaan ylös, kunhan kynnysrajat nousevat. Ja siihenkin on harjoitteet olemassa :)

Hyvillä mielin eteenpäin.

T: Lasse

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti