Tulevan vuoden aikana aion itse panostaa aiempaa enemmän muutamiin osa-alueisiin: voimaan ja nopeaan voimantuottoon. Syynä tähän on hyvät kokemukset kesän ajalta voimaharjoituksista niin laji -kuin oheisharjoituksissa. Uutta harjoituskalenteria silmällä pitäen on muistettava kuitenkin pitää mielessä tekijät, joista hyvä kunto ja suorituskyky koostuu:
- Kestävyys
- aerobinen ja anaerobinen
- Lihaskunto
- kestovoima, maksimivoima, nopeusvoima
- relatiivinen eli suhteellinen voima vs. absoluuttinen voima
- Liikkuvuus
- aktiivinen eli dynaaminen liikkuvuus, passiivinen eli staattinen notkeus
- Tasapaino
- Dynaaminen tasapaino, staattinen tasapaino
- Koordinaatio ja kehonhallinta
- Kehon koostumus
- Lihastasapaino
- tuki -ja liikuntaelimistön terveyden näkökulma
- suorituskyvyn näkökulma
- Harjoittelun ja kilpailun ilo!
Mielestäni harjoittelun ja kilpailun ILO on tärkein osa-alue, jota täytyy muistaa ruokkia päivittäin. |
Osatekijöistä koostuukin mielenkiintoinen paletti, jota yksilöllisesti sekoittamalla löytyy myös optimaalinen koostumus. Kaikki yllämainitut osatekijät kiteytyvät termiin urheilullisuus. Usein törmää kuntoilijoihin sekä urheilijoihin, jotka ovat kuivia kuin ajokoirat ja hapenotto on optimoitu, mutta kausi katkeaa rasitusvammojen takia kerran pari kaudessa. Lisäksi motoriset ominaisuudet ovat niin heikot, että yhdellä jalalla seistessä ei kestä "hevosta" sanoa ääneen, muuten tasapaino pettää.
Ydinasiaksi kauden alussa muodostuu perusliiketaitojen ja ominaisuuksien tila. Mikäli motoriset kyvyt ovat heikot, voima valuu hukkaan, yleensä nivelsiteille ja seurauksena on pettymys tulostason junnattua paikallaan. Seuraavaan kauteen olisi mukavampi lähteä aina edellistä vuotta paremmalta tasolta. Tasolta, jossa ominaisuudet ovat tasapainossa ja suorituskyky korkeampi.
Näillä ajatuksilla kohti Kalmaria,
T: Lasse
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti