Satu tarkasti olkapään tilanteen ja laati hoitosuunnitelman. Tulevan puolentoista viikon ajalle sainkin täsmäohjeet olkapään jumppaan, jossa oleellisena osana myös keskivartalon hallinta. Kuntoutusliikkeitä ja paranemisprosessia tuetaan aktiivihoidon lisäksi kinesioteippauksella, josta onkin ollut iso apu.
Treenipuolta..
Edelliseen päivitykseen liittyen olen jatkanut mäkikävelyitä. Pikku hiljaa määrää ja tehoa lisäten. Tälle viikolle kirjasin yhteensä seitsemän (7) harjoitusta. Kävelyä on tullut jokaiselle päivälle. Viikon treenikertymä näyttää yhteensä 9 tuntia ja 42 minuuttia. PK:n osuus tästä hieman päälle 90%, ja ennen kaikkea ala-pk:ta on tullut paljon.
Ylämäessä olen turvallisesti saanut myös sykkeitä vk-alueelle. Maksimisykkeet ovat kävellen nousseet jopa 160:een ilman, että olkapää olisi ottanyt siipeensä.
Pakarat ja hieman pohkeetkin ovat olleet hieman ihmeissään mäkikävelyistä, mikä on erittäin positiivinen singnaali. Uskon, että tämä jakso on jalkojen osalta ollut positiivinen koettelemus :)
Tulevalla viikolla jatketaan samalla teemalla. Ensi viikolla kävelyn lisäksi myös kuntosaliharjoittelu alavartalon ja keskivartalon osalta tulevat mukaan.
Olkapään osalta toivottavasti päästään passiivisista liikkeitä jo aktiivisempaan suuntaan. Arpikudoksen ja nivelsiteen ensimmäinen tärkeä vaihe on ensimmäiset kaksi viikkoa, joten mennään vielä maltilla kudosten mukaan. Tällä hetkellä tilanne on se, että seisoma-asennossa kykenen nostamaan loukkaantunutta kättä etukautta ainoastaan noin 10 cm eteen/ylöspäin, joten alkumetreillä ollaan.
Ensi viikolla ajattelin viritellä trainerin kotosalle, niin pääsisi jo pyörän päälle. Tälle syksylle tuskin pääsen enään maantielle kisapyörällä, joten se joutaa jo traineriin kiinni.
Tässä vaiheessa ei sen kummempia treenikuvia, mutta laitetaanpa yhteiskuva kouluttaja "kollegan" kanssa, joka on taas syksyn aikana ahkerasti tien päällä mukana.
Kouluttaja kaksikko; Ironman ja Boneman ovat pian taas vauhdissa suomen teillä :) |
Tsemppiä kaikille alkavaan viikkoon!
T: Lasse
Kun sulla on kuntoutus menossa ja oletan että varsinaiset tavoitteetkin ovat pitkällä ensi vuodella, niin 10% vauhtikestävyyttää kuullostaa paljolta. Kun itse tässä pähkin tulevaa talvea, niin tuo proesntti on askarruttanut kovastikin, joten mihin perustuu tämän hetkinen prosenttisi ja mihin suuntaan aiot sitä säätää peruskuntokaudella ja kisoihin valmistavalla kaudella?
VastaaPoistaMoi,
VastaaPoistaJuu, 10%:ia on normaalisti tässä vaiheessa -eli kauden aloituksessa- aika reilu määrä tehollista harjoittelua. Tässä kohtaa kuitenkin perustelen tehollista määrää seuraavilla pointeilla:
- Mäkiharjoittelu on korvannut nyt myös muun lihaskuntoharjoittelun. Tässä vaiheessa kun muuta aerobista ei ole paljon, niin lajivoima mäessä tarttuu aika hyvin
- Kokonaiskuormitushan on nyt pieni. Koska olen ollut ns. sairaslomalla, eli työnkuormitus sekä muut kuormittavat tekijät eivät vaadi palautumisaikaa, niin noista vk -alueen harjoituksista palautuu todella hyvin.
- Vk- alueen harjoittelua on tullut yhdellä kertaa vain noin 10 minuuttia (sekin ala-vk:ta)
- PK alueen harjoittelusta on ala-alueella toteutuma noin 60%, joten ne ovat toimineet hyvänä palauttavana ja huoltavana harjoitteluna.
- Kokonaisuudessaan palautumistoimet ja kokonaiskuormitus normaaliin tilanteeseen nähden on ollut positiivinen.
Kun pääsen lajivalikoimaa laajentamaan, niin koitan pitää peruskestävyysalueen harjoittelua tänä vuonna noin 85 -90%. Viime vuonna tein todella paljon PK:ta, joten tulevalla kaudella tulen todennäköisesti tekemään tehojaksoja joko hieman pidempinä tai korkeammalla tehoprosentilla. Pitää kuitenkin käydä mattotestissä syyskuussa niin voi todeta eri osa-alueiden tilan myös tieteellisestä näkövinkkelistä.
Kisoihin valmistavasta kaudesta en vielä tässä vaiheessa osaa sanoa, sillä valmistautumiskauden ajankohtakin selviää tarkemmin kun nähdään miten olkapään kuntoutus etenee. Vielä pohdin ensi kauden päätavoitetta Joroisten puolimatkan ja Kalmarin täysimatkan välillä. Kalmariinhan täytyy pian ilmoittautua.
T: Lasse
Kalmarin osalta 1200 paikkaa meni tunnissa, seuraavat 500 vuorokaudessa ja nyt on jäljellä 500 paikkaa. Näin tiesi kertoa IronmanSwedenin twittertili hetki sitten. Kun mukaan tietääkseni otetaan 2700, niin ilmeisesti 500 ilmoittautui jo ennakkoon tai sitten siinä on jokunen paikka varattu prosarjalaisille tai jotain, mutta kuumaa kamaa ovat. Eikä Joroinenkaan taida kovin paljon auvoisempi tuossa suhteessa olla.
PoistaKiitos päivitetyistä tiedoista!
PoistaVielä täytyy valitettavasti pitää käsijarrua Kalmarin osalta pohjassa ja toivoa, että kuntotuksen edetessä voin mahdollisimman pian tehdä ilmoittautumisen suhteen päätöksiä. Kalmarin kanssa lienee myös ensi vuonna samaan aikaan Köpiksen Ironman -kisa, joka sekin on varmasti mielenkiintoinen.
Ensi kesänä tosin ei ole itsellä pakottavaa tarvetta päästä kisaamaan välttämättä suosituimpiin kisoihin. Lanzan kisa on niin häkellyttävä kokemus, että siitä jaksaa ammentaa varmasti pitkän aikaa. Ja onhan mahdollista myös kotimaan pitkä matka, joka toivottavasti järjestetään tämän vuoden tapaan elokuussa.
No, jos Kalmari näyttää hyvältä, niin sinne mennään jos olkapäätä saadaan edes vähän kuntoon ja paikkoja riittäisi edes syys -lokakuulle asti. Uskon, että ilmoittautumistahti hieman tästä rauhoittuu kun alun paniikki laantuu :)
Joroinen pitää joka tapauksessa varmistaa heti 1.9.
T: Lasse
Moro
VastaaPoistaKatselin tätä blogiasi, koska itselläni vastaava tilanne. Kaaduin fillarilla 3.8. seurauksena AC luksaatio grade 2. Ei ilmeisemmin kuitenkaan leikata. Jäikö itselläsi solisluunpää ylös vai laskeutuiko se takaisin ihan normaaliin asentoon? Ja kuinkas sillä suuntaa kivut hellittäneet? Itselläni ok mikäli ei juurikaan mihinkään liikuta. Hieman kyllä jo alkanut liikuttelemaan ala asennoissa.
Jari
Moi Jari,
VastaaPoistaJa osanottoni olkapään johdosta!
Sama linja täälläkin päässä, että ei leikata. Vammaluokka oli gr 3. Solisluu on edelleen ylhäällä ja todennäköisesti jääkin hieman koholle. Se ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa toiminnallisuuteen vaan enemmänkin tulee olemaan pieni kosmeettinen haitta. Toisaalta, mahdollisimman pian aloitettu liikehoito kuulema palauttaa useimmiten solisluun takaisin paikalleen.
Kivut ovat ac-nivelen kohdalla hellittäneet, mutta ulkorotaattoreiden kiinnityskohta olkapuun takapinnalla on oikeastaan se kivulian ja hankalin, sillä se tuntuu aiheuttavan säteily -ja jomotus tyyppisiä oireita olkavarteen sekä olkapään seudulle. Kivun kanssa kuitenkin pärjää ja yöunetkin ovat olleet viimeisen viikon ajan aivan hyvät.
Itse olen liikehoitona tehnyt fyssarin ohjeiden mukaan 2 kertaa päivässä tuettuna selinmakuulla. Tällä viikolla päivitetään tilanne ja mahdollisesti päästään jo kuntoutusliikkeissä aktiivisempaan suuntaan.
Tsemppiä kuntoutukseen!
T: Lasse