Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Maximal (Maximal.tv)

Maximal -sporttisarjan 2.tuotantokauden ensimmäinen jakso näki tänään päivänvalon. Kahdessa ensimmäisessä jaksossa seurataan Petri Kelan kuntoiluprojektin etenemistä.

Yhteistä kaikille valmennettaville on se, että jokaisella on kuntoilu -tai urheilutausta jostakin lajista. Petrin kohdalla laji on jääkiekko, Ilkan kohdalla juoksu, Mikon kohdalla jenkkifutis ja Laurin kohdalla jalkapallo. Yhteistä on myös se, että kaikilla liikuntatottumukset ovat syystä tai toisesta jääneet viime aikoina paitsioon ja kavereilla on kova tahtotila päästä takaisin radalle. Valmennuksellista näkökulmasta lähtötilanne oli siis hyvä. Muutamia rajoitteita kuitenkin oli jokaisella valmennettavalla.

Testit

Jokainen kaveri testattiin huolellisesti ennen kuntoiluprojektin aloittamista. Kunto -ja terveyskunto testipatteristoon kuuluivat:
- lääkärin tarkastus (verikokeet, haastattelut, mahdolliset kuvantamiset, yms)
- fysioterapeutin tarkastus
- ravitsemusterapeutin haastattelut
- rasitustestit liikuntaklinikalla (suorat testit pp-ergolla)
- kehonkoostumuksen mittaukset
- lajispesifit testit 
- valmentajien omat kenttätestit

Testistö oli siis erittäin kattava ja niiden tavoitteena onkin kunnon määrittämisen lisäksi varmistaa terveydelliset lähtökohdat valmennukselle. Esimerkiksi korkeat kolestero -tai verenpaine-arvot otettiin huomioon harjoitteita ja ruokavaliota suunniteltaessa.

Harjoitusohjelmat

Harjoitusohjelmista vastasi kunkin valmennettavan kohdalla vastuuvalmentaja. Ohjelmien rakentamisvaiheessa käytiin kuitenkin jokaisen valmennettavan tilanne läpi lääkärin, terveydenhoitajan, liikuntatieteilijän, fysioterapeutin, ravitsemusterapeutin sekä fysiikkavalmentajan kanssa. Vastuuvalmentaja rakensi kuitenkin ohjelmat, arvovaltaisen verkoston näkemyksiä kuunnellen ja mahdollisesti matkan varrella heitä konsultoiden. 

Valmentajan näkökulmasta asiantuntijaverkoston kanssa yhdessä työskenteleminen on välttämätöntä, mikäli halutaan todella saada kunnollista aikaan. Harva urheilija pääsee kokemaan samanlaista palvelua kuin kuntoilijamme tässä tv -sarjassa. Vielä on siis pitkä matka urheilijoiden puitteidenkin kehittämisessä.

Näillä mennään ja ensi sunnuntaina nähdään, miten Petrin kävi :)

T: Lasse

2 kommenttia:

 1. Juha Reinin kun olisitte jättäneet pois muuten hyvä ohjelma

  VastaaPoista
 2. Moi,

  Juhalla on tietoinen rooli olla tiukka, hieman jopa ärsyttävä ja provosoiva piiskuri ja Juhan huippu-urheilijana menestyminen on varmasti perustunut kovaan asenteeseen ja työmoraaliin. Vastapainoksi tarvitaan toki hieman silkkihansikkaita ja me koitetaan valmentajina (aika-ajoin ja tilanteen niin vaatiessa) hoitaa se puoli kuntoon :)

  Tsemppiä treeneihin!

  T: Lasse

  VastaaPoista