Aloitin elokuun alussa herkuttoman ruokavalion, joka
tarkoittaa herkkujen, kuten leivonnaisten, karamellien sekä muiden sokeristen
herkkujen ruoppaamista ruokavaliosta. Tavoitteena on syödä ns. perusruokaa
nälän tunteen ja energiankulutuksen mukaan. Lievää painonpudotustavoitetta
kuitenkin silmällä pitäen.
Olen koko ikäni tottunut syömään monipuolisesti ja sallimaan
myös herkut osaksi sekaruokavaliota. Kohtuudessa ne ovat toki pysyneet, mutta
nyt tuli hyvä aika tehdä irtiotto turhiin sokereihin. Ainakin kokeilumielessä.
Pidän sekä henkisistä että fyysisistä haasteista ja uskoin ainakin ennen
herkuttelulakon alkamista, että jo pienimuotoisen, mutta säännöllisen
herkuttelun vähentäminen koettelee henkistä kypsyystasoa ja toivon mukaan myös mairittelee kehonkoostumusanalysaattorin tulosteraporttia. Koska herkuttelu
usein arjessa ankkuroituu tiettyihin tilanteisiin, kuten esimerkiksi
vierailuihin tai työviikon päättymiseen, täytyi aluksi realisoida mahdolliset
sudenkuopat. Aamukahvikeksi, kyläilyherkuttelu, reissaaminen sekä pitkän
treenin palauttava pullakahvi joutuivat nyt ennakoivan tilannetarkkailun
kohteeksi. Arvelin, että tarvitsen tunnesurffailua ja kurinalaisia päätöksiä
ennen tulevia vaaranpaikkoja.
Ensimmäiset pari päivää totutut rutiinit olivatkin
koetuksella. Oivalsin ja helpotuksekseni huomasin kuitenkin, että oli
vaikeampaa luopua rutiineista kuin herkuista. Aamukahvi ja uutiset keksin kera
oli ensimmäinen kaksintaistelun paikka. Siinä taisi maikkarin aamutv:n Lauri
Karhuvaarakin olla ihmeissään, mihin Lassen keksi on unohtunut. Imurikin on
ihmeissään, kun sohvan tyynyjen välissä villakoirat etsivät keksinmurusia.
Työssäni olen huomannut, että erilaisia dieettejä lähes
elämäntyökseen tehneillä ihmisillä ensimmäinen viikko (vieroitusviikko) on
pahin. On päänsärkyä ja turhautuneisuutta. Parkettikin kuluu jääkaapin edessä
vaikka kaapin ovi jääkin avaamatta. On nälkä, kun herkkuja ei sallita ja
elimistö huutaa lisää evästä. Turhaan.
Pari viikkoa takana ja voin sanoa: I feel good! Herkuista
erossa pysyminen on sujunut mallikkaasti ja voin rehellisesti sanoa, että olen
päässyt luonnollisen näläntunteen kanssa suorastaan houkutteleviin
lähiotteluihin. Nälkä tulee nyt luonnollisemmin ja moni asia kehossani tuntuu
paremmalta. Toisen viikon teemana on ollut kuunnella näläntunnetta ja antaa kehon
hieman sietää nälkää, jotta se todella uskoo, että herkkuja ei ole lähipäivinä
tuossa ja perusruokaan on vaan tyydyttävä. Kärsimyskeho on aktiivinen, mutta
pidetään se hiljaisena lujan mielen avulla.
Uskon, että mikäli tavoite on tarpeeksi innostava,
houkutteleva ja motivoiva syntyy kurinalaisuus tavoitteenmukaisiin toimiin
automaattisesti. Koet vastustusta vähemmän ja nautintoa enemmän.
Tulevana viikonloppuna on herkuttelupäivä, sillä kalenteriin
tulee yksi vuosi kokemusta ja näkemystä lisää. Siihen saakka ja sen jälkeen
jälleen ruodussa.
Makein terveisin,
Lasse
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti