Ironman Kalmar 2015

Ironman Kalmar 2015

maanantai 6. elokuuta 2012

Kuntotestissä

Happi kulkee!

Olin tänään (6.8.2012) kuntotestissä, jossa mitattiin (arvioitiin) maksimaalinen hapenottokykyni. Maksimaalinen hapenottokyky on yksi tärkeimmistä kestävyysliikunnan suorituskyvyn mittareista. Lisäksi se on triathlonin näkökulmasta hyvin lajinomainen testi mittaamaan yhden osa-alueen (pyöräilyn) suorituskykyä. Testi on suunnattu liikuntaa aloittelevista aina huippu-urheilijoihin. Testimalli valitaan testattavan tason ja tavoitteen mukaan. Testin tavoitteena on mitata testattavan hapenottokykyä eli sitä, kuinka paljon elimistö pystyy maksimaalisessa suorituksessa käyttämään vereen sitoutunutta happea hyväksi. Testitulos arvioidaan polkemisajan, sykkeen sekä poljettujen wattien (kuorman) mukaan. Testi voidaan tehdä joko ”silkkihansikas” versiona, jolloin testi päättyy kun testattavan syke saavuttaa n. 85 % henkilön maksimisykkeestä. Toinen vaihtoehto on polkea niin pitkään, kun poljinkierroslukema pysyy riittävän korkeana (yli 40 kierrosta minuutissa) ja syke nousee lineaarisesti maksimisykkeen tuntumaan. Itse valitsin jälkimmäisen. Yllätys!

Testaajana oli testipäällikkö ja valmentaja Samppa Jaakola ja paikkana Trainer4You:n Kuntotestiasema. 

                                           
                                            Testin ensimmäiset 10 minuuttia takana


Edellinen testini (joulukuu 2011) oli vertailuarvona pohjalla ja sitä tulosta tietenkin oli tarkoitus parantaa. Tulokseni joulukuussa oli 58 ml/kg/min. Tämä tarkoittaa sitä, että elimistöni pystyy kyseisen määrän käyttämään hyväksi vereen sitoutunutta happea maksimaalisessa kuormituksessa minuutin aikana. Jotta tulokseen saa perspektiiviä, niin keskiverto työikäinen suomalainen on 34 millin (ml/kg/min) kunnossa. Toisaalta, huippu kestävyysurheilijoiden maksimaalinen hapenotto on 80 – 90 millin välillä. Esimerkiksi Mika Myllylällä oli hapenotto 94 ml/kg/min. Käsittämätön kone! Kääntäen voitaisiin Myllylän koneistoa verrata autoiluun siten, että Mikalla oli Ferrarin moottori pikku Fiatin korissa. Hyökkää siis kuin hauki rannasta.

Tämän päivän pyöräergotestin sykekäyrää seuraavassa:


Sykekäyrässä voimakkaampi käyrä (sekä sinistä että punaista) on tämän kertaisen testin sykekäyrä ja pohjalla vaalean vihreänä edellinen testikäyrä. Kuten käyrästä huomaa, sykkeet olivat huomattavasti alhaisemmat kuin viimeksi (joka on merkki parantuneesta kestävyyskunnosta). Mahtavaa!

Ja maksihapenoton tulokseni:


 Tadaaaa!! Hapenoton tulos 67 ml/painokiloa kohti minuutissa eli parannusta edelliseen testiin 9 milliä!

Säännöllinen lenkkeily siis palkitaan ja kannatti puristaa vaikka oli hieman hapokasta:

  


Vertailua edelliseen testiin:Yhteenveto testituloksesta:
  • Suunta on oikea!
  • Kestävyyskunnon osa-alueet ovat aika tasavahvat (lineaarinen sykekäyrä)
  • Puristusta eli jerkkua pitää saada reisiin, jotta kampi pyörii vielä raskaimmillakin kuormilla. käytännössä syksyn ja talven aikana salilla siis perusvoimaa ja maksimivoimaa jaloille. 
  • Tavoite saada hapenotto Lanzaroteen mennessä 74 ml/kg/min eli 7 milliä 9 kuukaudessa.

Testistä jäi paljon vielä lähipäiville pureksittavaa ja ennenkaikkea motivaatiota treenaamiseen.

Sporttisin testiterveisin,

Lasse
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti